5 tips voor een overtuigende sollicitatiebrief!

Beste lezer,

Schrijf ik je zo goed aan? Of had ik in plaats van ‘beste’, ‘geachte’ moeten gebruiken? Ik heb inmiddels ook mijn kans verspeeld om met een pakkende openingszin of humor te beginnen en ben deze zin met ‘ik’ begonnen wat volgens mij ook niet mag. Vriendelijke groeten dan maar, en hopelijk geef je deze blog nog een kans!

Een motivatiebrief schrijven lijkt misschien een complexe puzzel met strenge regels, maar is niet zo ingewikkeld als je denkt. Het is uiteindelijk een manier om je enthousiasme voor de baan via tekst over te laten komen, dus dat is belangrijker dan een specifieke aanhef of schrijfstijl. Toch wil je natuurlijk je kans om op gesprek uitgenodigd te worden maximaliseren, dus wil ik je een paar tips geven hoe je de puntjes op de i zet. Hopelijk kan ik als recruiter een beetje inzicht geven in wat mijn vakgenoten en hr-medewerkers graag zien in een motivatiebrief!

1. Kies een gepaste aanhef

We hebben dit allemaal op school geleerd als correcte aanhef: “Geachte heer/mevrouw”. In mijn ervaring voelt de gemiddelde lezer zich niet een ‘geachte heer of mevrouw’. Hoe formeel je iemand aanschrijft hangt af van de sector, de stijl van het bedrijf en een beetje je eigen flair. Een veilige en niet té formele aanhef is bijvoorbeeld ‘Beste meneer/mevrouw’. Als je de naam kent nog beter: “Beste mevrouw Jansen”. Mijn hippe collega’s als Jeffrey schrijven zelfs ‘Hi’, maar hiervoor moet je goed de situatie en lezer kunnen inschatten! Bij twijfel, neig naar de formelere optie.

2. Begin niet te veel zinnen met ‘ik’

Dit is echt brief schrijven 101; verzin zoveel mogelijk manieren om die vervelende ‘ik’ weg te krijgen uit het begin van je zinnen. Deze tip is zelfs zo alom bekend dat bij veel lezers elke keer dat een zin begint met ‘ik’ een mini-alarmbelletje af gaat. Het is dus zaak om dit belletje niet te vaak te laten rinkelen en ook nog vloeiende zinnen te produceren. Af en toe beginnen met ‘ik’ is prima, maar check je teksten altijd of je een paar zinnen toch anders kunt insteken.

3. Enthousiasme is troef

Denk eens aan iets waar je gepassioneerd over bent. Daar kun je gemakkelijk over in detail vertellen waarom je er enthousiast over bent, toch? Probeer nu hetzelfde met de vacature in kwestie. Welke elementen spreken je het meest aan? Wat wil je daar ontzettend graag leren? Hoe specifieker, hoe beter. Want je maakt de zin ‘ik ben heel enthousiast over uw vacature voor modeontwerper’ veel sterker en geloofwaardiger door hem op te volgen met ‘ik raakte geïnspireerd door uw ontwerpen op de Amsterdam modeshow (met name de gebloemde midi jurken!) en ik zie in deze functie een heel goede kans om mezelf te ontwikkelen op het gebied van damesmode, met name het ontwerpen van omkleuringen, artworks, dessins en fournituren‘. Tenminste, ik denk dat modeontwerpers het hierover hebben ;) Wat ook sterk is, is om je enthousiasme te richten op het bedrijf zelf. Wat maakt je enthousiast om bij dit bedrijf te willen werken?
Lees ook eens Kjeld’s blog over authenticiteit als je meer wilt weten over hoe je jezelf authentiek en enthousiast presenteert.

4. Check op spelfouten

Zelfs als je functie niets met schrijfvaardigheid te maken heeft, is het belangrijk om toch een foutloze brief te schrijven. Sommige werkgevers of recruiters letten niet op een foutje meer of minder, maar andere kunnen je zo diskwalificeren op de eerste ‘dt’-fout die ze tegenkomen. Neem dus geen risico’s en laat je tekst nakijken door ten minste één iemand anders. Het is vooral de spelling die correct moet zijn, je wordt minder snel afgekeurd op je zinsbouw.

5. Ontwijk je ‘zwakke’ punten niet

Niemand is perfect natuurlijk. Maar veel sollicitanten proberen zich toch nog te presenteren als de perfecte kandidaat. Bij mij rijst dan de vraag: als je niks meer te leren hebt in deze baan, waarom solliciteer je er dan op? Zelfs als je een ervaren kracht bent, spreekt het voor jou als je je wilt blijven ontwikkelen en altijd beter wilt worden. Stip deze zaken kort aan in de vorm van leerdoelen, zoals ‘ik zie in deze functie heel goede kansen om mijn commerciële vaardigheden nog verder te verbeteren’. Zo maak je het een pluspunt in plaats van een minpunt!

6. Sluit af met een call-to-action

“Graag licht ik mijn geschiktheid en motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek. Zou het u schikken om volgende week samen in gesprek te gaan?”

Klinkt dit te direct? Assertiviteit is niet alleen een manier om actief te sturen naar een sollicitatiegesprek, het is ook een eigenschap die werkgevers graag terugzien in kandidaten. Door zelf gericht aan te sturen op een persoonlijk gesprek maak je dit een logische volgende stap en toon je direct je drive en enthousiasme.

Tot slot is ‘met vriendelijke groet’ een prima afsluiting, hier hoef je verder niet moeilijk mee te doen. Vergeet niet je cv en contactgegevens toe te voegen en je motivatiebrief kan verstuurd worden!

Heb je nog meer behoefte aan advies over sollicitaties? Lees onze 5 tips voor direct opvallen bij het solliciteren!

Of bekijk onze vacatures!