Betaal jij (veel) teveel aan verzekeringen?

Let jij minstens één keer per jaar op je verzekeringen? Is je antwoord nee, dan is er een grote kans dat je veel te veel betaalt voor dingen die je niet nodig hebt. Ongeveer de helft van alle Nederlanders is oververzekerd en vergelijkt niet regelmatig het aanbod. En verliezen hiermee structureel tientallen tot honderden euro’s per jaar.

You snooze you lose

Als je een huishouden start of een auto koopt regel je vaak direct alle benodigde verzekeringen. Misschien doe je hier nog een paar aanvullende verzekeringen bij; met één klik op de knop geregeld. Je hebt de zaken op dat moment goed voor elkaar, maar als je hier niet scherp op blijft ben je zo vijf jaar verder en zit je met totaal onnodige extra kosten. Bovendien is je thuissituatie misschien veranderd: verhuizingen, gezinsuitbreiding, je financiële situatie en je gezondheid hebben onder meer invloed op wat jij nodig hebt bij je verzekeringen. Je auto wordt ook ouder, premies en dekkingen veranderen en je loopt waarschijnlijk ook overstapacties van andere verzekeraars mis.

Omdat je niet op één plek kunt zien of je oververzekerd bent, zul je per polis moeten kijken of het de beste optie voor jou is. Check het liefst jaarlijks op een vergelijkingssite of je nog het beste pakket hebt. Lukt dat niet, kijk dan in ieder geval elke keer dat er iets drastisch in je leven verandert.

Kleine verzekeringen zijn samen een grote kostenpost

Een andere kostenpost is het verzekeren van mundane dingen: je iPhone, je reis naar het buitenland, je annuleringsverzekering. Dit lijken kleine uitgaven, maar deze stapelen snel op. Een vinkje voor een verzekering van een paar euro is immers snel gezet. Bekijk voor deze kleine verzekeringen of je ze écht nodig hebt door jezelf te vragen: loop je zonder verzekering groot risico en zou je als het misgaat de onverwachte kosten kunnen opvangen? Als het risico en de onverwachte kosten te overzien zijn heb je de verzekering vaak niet nodig. Check ook of je niet dubbel verzekert: ziektekosten (binnen Europa) en huisraad worden misschien al gedekt door je zorg- en inboedelverzekering.

Tips om direct geld te besparen op je verzekeringen

Om je direct een paar handvatten te geven zet ik een aantal tips voor je op een rijtje waarmee je vrij gemakkelijk al veel geld kunt besparen.

  • Deze noemde ik hierboven al: check als je nieuwe dure spullen koopt eerst of je inboedelverzekering deze al dekt.
  • Sluit alleen een reisverzekering voor ziektekosten af als je reist buiten Europa. Voor urgente zorg ben je met je basis zorgverzekering al gedekt binnen Europa en een aantal verdragslanden (Kaapverdië, Marokko, Tunesië, Turkije, Argentinië en Australië).
  • Allriskdekking bij een autoverzekering is het vooral waard als je auto minder dan vijf jaar oud is. Anders is de premie meestal te duur voor wat je ervoor terugkrijgt bij schade.
  • Autoverzekeringen verschillen sowieso veel in premie, maar de dekking is vaak vergelijkbaar. Vaak is een goedkopere verzekering even goed als een dure.
  • Maak jij eigenlijk vrijwel nooit gebruik van zorg? Overweeg dan om je eigen risico omhoog te gooien Hiermee bespaar tot wel € 25,- per maand, waarmee je eventuele zorg er binnen twee jaar al uit hebt.  Let uiteraard wel op dat je die extra paar honderd euro kunt ophoesten als het toch nodig is.

Deze verzekering kun je trouwens beter niet skippen: de aansprakelijkheidsverzekering. Voor zo’n 5 euro per maand ben je verzekerd voor meer dan een miljoen euro als je iemand letsel of zwaar financiële schade toebrengt. Een klein offer om te brengen dus.

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!