Financieel professionals hebben het in ‘gouden jaar’ voor het kiezen op de arbeidsmarkt

De financiële sector bevindt zich in een situatie van extreme schaarste en stagnatie op de arbeidsmarkt. Werknemers die niet los te wrikken zijn bij hun baan (geef ze eens ongelijk), hoge werkdruk en een opdroging van nieuw talent. Op dit moment staan zo’n 12.000 vacatures open in de sector, een evenaring van het hoogtepunt vóór de crisis. Eén ding wil ik benadrukken: in deze tijd heeft de werknemer het voor het kiezen.

Minder bereidheid om van baan te wisselen

Zekerheid is het sleutelwoord in een onzekere tijd, of het nu gaat om de verkrijgbaarheid van WC-papier of de garantie van een baan. Voor veel werknemers was en is de reactie op de crisis dan ook ‘blijf zitten waar je zit’. In een onzekere arbeidsmarkt kiest de overgrote meerderheid van financieel professionals ervoor om in hun veilige vaste contract te blijven, in plaats van de ongewisse toekomst van een jaarcontract. Loyaliteit en empathie voor hun huidige werkgever komen hier ook bij kijken. Daarnaast zijn maar weinig financieel professionals door de crisis op straat gezet omdat projecten over het algemeen gewoon doorlopen. Werkgevers die professionals willen aantrekken zullen dus extra hun best moeten doen om een overstap aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door direct een vast contract te bieden, met meer studietijd en -budget en andere gunstige arbeidsvoorwaarden. 

Ongekende schaarste

In het eerste kwartaal van 2021 is de vraag naar financieel professionals vrijwel geheel hersteld tot het niveau van voor de crisis. Het aanbod blijft daarentegen achter. Gemiddeld staat 40% van de financiële vacatures langer dan zestig dagen open. Dit komt niet alleen door de lage bereidheid om over te stappen, maar ook door de penibele situatie onder studenten. Veel studenten lopen studievertraging op of besluiten een jaar door te studeren, waardoor zij pas later de arbeidsmarkt betreden. Tot slot valt te speculeren dat pensioengerechtigde werknemers door dit crisisjaar een punt achter hun carrière zetten.

De toenemende schaarste belooft dit jaar te leiden tot steeds aantrekkelijkere salarissen en tarieven voor de voorbeeldige financieel professional, die het voor het kiezen heeft. We zien daarnaast werkgevers die niet de hoofdprijs kunnen betalen steeds vaker het gesprek aangaan met op het eerste oog minder gekwalificeerde kandidaten.Top-to-bottom een ideale situatie voor werknemers dus.

Gouden jaar voor wie stappen durft te maken

Als je een financieel specialist bent die goed op de schaarste in de markt in kan en dúrft te spelen, dan belooft 2021 een gouden jaar te worden. Ook ‘ondergekwalificeerde’ werknemers kunnen dit jaar hun kans pakken om hogerop te komen als ze investeren in hun eigen ontwikkeling. Dit zien wij ook als de belangrijkste structurele oplossing voor de schaarste. Bij De Vacature Makelaar proberen we werknemers te helpen om de benodigde Wft’s en andere certificaten te halen waarmee ze in aanmerking komen voor betere banen in de financiële sector. Als jij of een bekende van je geïnteresseerd is in een dergelijk traject en een stap vooruit in je carrière, schroom niet om contact op te nemen!

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!