Hoe maak je een carrièreswitch naar de financiële dienstverlening?

Overweeg je om je te laten omscholen tot financieel adviseur? Dan heb je waarschijnlijk talloze vragen en twijfels over hoe je dit aanpakt en of het verstandig is. In dit artikel geef ik je een kort inzicht in de staat van de arbeidsmarkt en hoe je een overstap naar deze sector maakt. Of een carrièreswitch verstandig is, kan ik je hier niet vertellen; daarvoor zul je één van mijn collega’s moeten spreken en uiteindelijk zelf bepalen. Ik geef je wel antwoord op onder meer de volgende vragen:

  • Waarom zou je werken in de financiële sector?
  • Is er werk te vinden in de financiële dienstverlening?
  • Hoe bereid ik de switch voor?
  • Welke kwalificaties moet ik hebben?
  • Welke functie past bij mij?

De financiële sector zit momenteel middenin een grote overgang van fysieke naar digitale dienstverlening. Banken sluiten veel van hun lokale advieskantoren, ten koste van hun personeel. Maar aan de andere kant wordt de toestroom van junior adviseurs ieder jaar minder, waardoor werkgevers soms worstelen om geschikt personeel te vinden. Onder het volgende kopje lees je wat de huidige carrièrekansen in de financiële sector zijn! Omdat wij met name adviseurs in de verzekeringen en hypotheken bemiddelen (en we hier dus het meeste ervaring in hebben), zal ik hier het accent op leggen.

Waarom werken in de financiële dienstverlening?

Ik ga ervan uit dat je affiniteit hebt met de financiële wereld. Maar waarom zou je dit je werk maken, en waarom specifiek de financiële dienstverlening? Over je carrièrekansen en salarissen in de sector lees je hieronder. Wat betreft werkzaamheden biedt de financiële dienstverlening veel uitdaging en veel interactie met klanten.

Werken in de financiële dienstverlening kan buitengewoon uitdagend en complex zijn. Zeker als je geïnteresseerd bent in het analyseren van markten, beleggingen of het vinden van creatieve oplossingen voor financiële vraagstukken. Je zult waarschijnlijk te maken krijgen met financiële instrumenten, modellen en strategieën. Het vereist een scherp analytisch en probleemoplossend vermogen en een goed begrip van economische principes. Als je van uitdagingen houdt en graag je hersenen wilt laten werken, kan de financiële dienstverlening een boeiende en stimulerende omgeving zijn.

In veel functies krijg je mogelijkheden om nauw samen te werken met klanten. Als financieel adviseur beheer je de financiële doelen en investeringen van particuliere en/of zakelijke klanten. Je hebt de kans om een persoonlijke relatie op te bouwen, hun financiële behoeften te begrijpen en hen te adviseren over de beste strategieën om hun doelen te bereiken. Dit vereist goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om complexe financiële concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen. Zo bouw je op een duurzame manier vertrouwen en klanttevredenheid op. Als je graag mensen helpt, kun je in de financiële dienstverlening zeker je ei kwijt.

Bij een aantal functies in de financiële dienstverlening is het klantcontact beperkter. Dit zijn vaak meer ‘detective-achtige’ functies. Zo controleer je als CDD-analist op fraudepraktijken en financiering van terrorisme. En beoordeel je als acceptant risico’s bij de acceptatie van hypotheek- en verzekeringsaanvragen. Voorop staat dat je zeer nauwkeurig en kritisch te werk gaat.

Uiteindelijk bepaalt het specifieke carrièrepad dat je kiest de complexiteit en hoeveelheid klantinteractie binnen je werkzaamheden.

Wat zijn mijn carrièrekansen in de financiële sector?

Ik heb goed nieuws voor je: de financiële dienstverlening heeft een zeer krappe arbeidsmarkt én biedt talloze mogelijkheden om als nieuweling in te stromen! Zo zijn traineeships een ideale manier om je nieuwe carrière te starten. Hiervoor heb je relatief weinig kwalificaties nodig: een MBO-4 diploma is vaak al voldoende, en uiteraard een gezonde dosis enthousiasme!

Als je instroomt zonder aanvullende kwalificaties (behaalde diploma’s, werkervaring in vergelijkbare functies) begin je uiteraard weer onderaan de corporate ladder. Je start vaak als junior verzekeringsadviseur, acceptant of CDD-analist. Gelukkig werk je meteen in een echte baan, geen stage of onbetaalde opleiding. Het startsalaris ligt tussen de 2000 en 3000 euro per maand (meestal rond de 2700). Als je snel aanvullende diploma’s behaalt en jezelf ontwikkelt, verdien je al snel meer dan 3000 euro. Hoe ver dit uiteindelijk oploopt varieert per werkgever (intermediair, bank, zelfstandig).

Wat doet een financieel adviseur?

Als financieel adviseur ga je klanten (particulier of zakelijk) helpen met hun financiële vraagstukken. Dit kan in allerlei vormen plaatsvinden: zo kun je adviseren over financiering, verzekeringen, schadebehandeling, pensioenopbouw en nog veel meer. De meeste financieel adviseurs zijn gespecialiseerd op een bepaald gebied, bijvoorbeeld particuliere hypotheken of zakelijke schadeverzekeringen. Veel financieel adviseurs verkopen ook (eenvoudige) financiële producten, zoals een rekening of een verzekering.

Onder de taken van financieel adviseurs vallen onder andere:

  • Intakes houden
  • Financiële positie en doelstellingen analyseren
  • Klantprofielen opstellen
  • Risicoanalyses opstellen
  • Polisvoorwaarden op maat maken
  • Schadebehandelingen afhandelen
  • Helpen bij re-integratieprojecten en de arbodienst
  • Advies geven, beheren en actueel houden

Welke kwalificaties heb je nodig als financieel adviseur?

De belangrijkste kwalificatie die een financieel adviseur nodig heeft zijn de Wft-diploma’s. Dit zijn diploma’s die je móet hebben om überhaupt te mogen adviseren. Ik heb hier een uitgebreid artikel over de Wft-diploma’s geschreven waarin ik alles uitleg wat je moet weten.

Het verzekeringswezen is een ideale plek om je eerste stappen te zetten als leek in de financiële dienstverlening. Je hebt vaak weinig tot geen (Wft) diploma’s nodig om in aanmerking te komen tot een betaald opleidingstraject. Een voorbeeld van een rol waar veel plekken voor beschikbaar zijn is junior schadebehandelaar.

Belangrijke vaardigheden die je nodig hebt verzekeringsadviseur:

  • Je kunt analytisch denken;
  • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands;
  • Je hebt oog voor detail, verzekeringen luisteren immers nauw;
  • In rollen waar je veel communiceert met klanten moet je uiteraard communicatief vaardig zijn.

De hypotheken inrollen is iets lastiger dan verzekeringen. Vaak wordt voor traineeships of andere junior functies toch een relevante opleiding of relevante werkervaring gevraagd. Een goede manier om deze ervaring op te doen is door te beginnen als hypotheekacceptant of -bemiddelaar. Deze rollen hebben een vergelijkbare drempel als het verzekeringswezen.

Belangrijke vaardigheden die je nodig hebt als hypotheekadviseur:

  • Vaak wordt HBO denkniveau gevraagd. Je kunt ook je Wft Hypothecair Krediet of Wft Vermogen behalen om dit denkniveau aan te tonen;
  • Je bent communicatief vaardig, omdat je klanten moet kunnen adviseren;
  • Je bent stressbestendig, je geeft immers advies over een eerste levensbehoefte: huisvesting.

Om je nog een handvat te geven:

Hopelijk heb je hiermee een beetje een inzicht gekregen in de mogelijkheden die er zijn om een carrièreswitch te maken naar de financiële dienstverlening. Ben je nu serieus enthousiast en wil je die eerste stap gaan zetten, of heb je nog aanvullende vragen voordat je de sprong waagt? Bekijk onze pagina voor werknemers, vacatures, of neem direct contact op met mijn collega Michiel (06-14150488)!

Bekijk vacatures in de financiële dienstverlening

Op zoek naar personeel of juist naar vacatures in de financiële branche? Lees hoe wij te werk gaan of bekijk direct onze openstaande vacatures!