Hypotheekadviseurs, maak je klaar voor de komst van NFT’s

Vandaag werd de allereerste Wikipedia pagina geveild voor maar liefst 664.000 euro. Eerder dit jaar leverde de eerste tweet al 2,5 miljoen op. En deze bedragen zijn nog kinderspel vergeleken met een digitaal kunstwerk dat maar liefst 69 miljoen opleverde. Maar hoe kun je iets wat digitaal en openbaar beschikbaar is ‘bezitten’? Nou, door een digitaal eigendomskenmerk: non-fungible tokens (NFT). Deze nieuwe technologie lijkt nog ver-van-mijn-bed, maar kan gek genoeg ook een heel andere markt veroveren: hypotheken.

De allereerste Wikipedia pagina, verkocht voor ruim 6 ton

Waar NFT’s op dit moment vooral geassocieerd worden met digitale afbeeldingen, heeft deze blockchaintechnologie de potentie om totaal andere markten radicaal op te schudden. Bacon Protocol, een Amerikaanse gedecentraliseerde hypotheekverstrekker, heeft vorige maand de eerste ‘NFT-hypotheken’ verstrekt, samen 1,5 miljoen dollar waard. 

Net als Bitcoin, dat ook gebruikt maakt van de blockchain, kun je (digitale) goederen verhandelen zonder te maken te krijgen met tussenpersonen. Je zou dit ook kunnen doen met eigendomsrechten van grond of woningen, mits de wetgeving dit toelaat. De NFT is in dit geval het digitale echtheids- en eigendomskenmerk. In feite niet heel anders dan een registratie in het kadaster.

In Nederland hebben we natuurlijk onze eigen hypotheekmarkt en -regels. Hoe verhandel je een huis, als dit via notaris moet die de gelden beheert en de woning in het kadaster inschrijft? Hoe werkt het met een NFT waarvan het hele concept is dat de transactie zonder tussenpersonen plaatsvindt? Ik acht de kans klein dat de notaris hier ooit helemaal buitenspel gezet zal worden. Banken en institutionele beleggers hebben meer te vrezen van concurrentie van gedecentraliseerde hypotheekverstrekkers, maar ook hieraan zitten nog een aantal haken en ogen. Naast het dilemma van wetgeving is de Bitcoin, die andere blockchaintechnologie, ruim na tien jaar na ‘uitvinding’ nog verre van genormaliseerd als betaalmiddel. Er is geen garantie dat NFT’s wel hun potentie zullen vervullen. Daar staat dan weer tegenover dat NFT-hypotheken een aantal competitieve voordelen hebben die Bitcoin niet heeft. Zo omzeil je bemiddelingskosten, kan er potentieel lagere hypotheekrente worden gerekend en kunnen acceptatieprocedures automatisch plaatsvinden. Individuen kunnen opeens zelf of als DAO (decentrale autonome organisatie) hypotheken in eigendom hebben.

Wat moet jij nu met deze informatie? Op de korte termijn weinig, maar deze technologie moet zeker serieus genomen worden. Laat je niet afleiden door de hype achter digitale plaatjes en cryptobubbels, blockchaintechnologie kan ook jouw eigen sector drastisch veranderen.

Ben je geïnteresseerd in dit soort ontwikkelingen in het hypotheek- of verzekeringswezen of op de arbeidsmarkt? Stuur ons een berichtje op LinkedIn, lees onze blog of kijk rond bij onze vacatures!

Bekijk direct de nieuwste vacatures